Sikker færdsel på vandet

Det er ikke et krav at den enkelte kajakroer skal mestre alle teknikker og færdigheder, men som udgangspunkt hedder det sig at færdsel på vandet skal foregå på fornuftig og sikker vis. Det er derfor en god ide at lære de følgende teknikker og skadesforbyggende øvelser, som svarer til det vi kalder et IPP2 niveau. Sikker færdsel på vandet betyder at roeren kan ro ud sikkert på vandet, kan befærde sig i området og er i stand til at udføre en redning som virker i det pågældende vejr, for derefter at komme sikkert i land/hjem.

Det grundlæggende for Havkajak roning

Inden vi kan bevæge os ud på vandet, er der nogle grundlæggende teknikker samt noget udstyr der skal være på plads. Først og fremmest skal kajakken være korrekt indstillet, pagajen skal have den korrekte længde samt du skal have det rigtige greb på pagajen for at skadesforebygge dine tag og sørge for en effektiv roning.

Havkajak - Paddler's box

Paddler’s box er et udtryk man ofte hører når der tales om ro teknik. Det er en grundstilling som har udgangspunkt i at skåne albue- og skulder led og er en teknik som alle kajak roere bør stifte bekendtskab med. 

Paddler’s box princippet udføres som vist på billedet, hvor pagajen holdes over hovedet med albue ledne i en 90-graders vinkel og meningen er at overkroppen og armene danner en “box” og ved at holde sig inden for denne “box”, undgår du at armene kommer ud i de farlige yderpositioner.

Valg af pagaj og indstilling af kajakken.

Der findes flere forskellige typer pagajer, men som regel er de opdelt i en “euro pagaj” og en “grønlænder åre”. Normalt skal euro pagajen være 20-25 cm og en grønlænder åre 25-30 cm længere end din højde. Pagajen holdes i et greb som set under “Paddler’s box”.

Ved indstilling af kajakken er det vigtigt at man opnår følelsen af at tage kajakken på, i stedet for blot at sidde i den. Når kajakken skal indstilles har vi 3 fokus punkter, som er fødderne, lårene og numsen. Kajakken indstilles ved at justere længden på pedalerne, således at man sidder spændt op til lårstøtterne og godt tilbage i sædet med ret ryg. Pedalerne må ikke være strammet mere end at benene lige akkurat kan strækkes – Når siddestillingen er således, er kajakken korrekt indstillet.

Havkajak - Løfteteknik

Det er vigtigt at bære kajak og udstyr korrekt, for at undgå skader på længere sigt. Lær derfor hvordan du bærer din kajak korrekt.

Havkajak - Ind- og udstigning

Det er vigtigt at din ind- og udstigning er effektiv frem for elegant samt at du har vurderet området hvor du påtænker at skulle i / op af kajakken.

Havkajak - Fremadroning

Størstedelen af tiden i en kajak foregår i fremadroning og det er derfor yderst vigtigt at have styr på din teknik, både for at komme effektivt fremad men også for at forebygge skader.

Havkajak - Baglænsroning

Er baglænsroning nødvendigt at kunne? Ja! det kan sagtens forekomme at du har behov for baglænsroning, fx. hvis du skal væk fra land hvor du er sejlet lige ind, skal bakke ud hvor du ikke kan vende eller lignende.

Havkajak - Standsning

Det er yderst vigtigt at kunne standse / bremse sin kajak inden en evt. ulykke sker, hvor du kolliderer med en makker, sten eller lignende.

Havkajak - Kantning

Kantning bruges både alene men også sammen med dine andre styretag for at forstærke effekten.

Havkajak - Fejetag

Fejetaget kan benyttes både til at dreje i fart, men også til at vende kajakken.

Havkajak - Sideforflytning

Sideforflytning findes i flere afskygninger og kan benyttes til at trække kajakken sidelæns fx. hen til en makker, en ponton, bro eller lignende.

Havkajak - Bagror

Bagrorer er en yderst effektiv måde at dreje på uden at miste for meget fart

Havkajak - Telemarksving

Telemarksvinget er en kombination af et/to fejetag og et lavt støttetag Det kan benyttes som et stort sving under fart og er særdeles godt når der skal ligges til en bro.

Havkajak - Sculling

Sculling er et støttetag som skal være med til at stabilisere kajakken i en usikker situation.

Havkajak - Lavt støttetag

Det lave støttetag er uvurderligt når balancen mistes og kan forhindre en kæntring. Det bør derfor trænes så tilstrækkeligt at det kommer som en refleks ved ubalance og lignende.

Havkajak - Selvredning

Selvredning er et “must have” og enhver roer burde være i stand til at udføre dette. Det foregår selvstændigt og kan med fordel udføres med en pagajflyder.

Havkajak - Makkerredning

Makkerredning er et “must have” og enhver roer burde være i stand til at udføre dette. Det foregår såfremt din makker eller andet er kæntret.

Palle Jensen

  • Startede i 2007
  • Havkajak Ipp3 niveau
  • Havkajak instruktør Ipp2 Niveau

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec.

Jon Brylle

  • Startede i 2011
  • Havkajak Ipp2 niveau
  • Havkajak instruktør Ipp1 Niveau
  • Stand up paddle ipp2 niveau
  • Stand up paddle instruktør ipp1 niveau

Jon startede sin vandsports “karriere” i 2011 og  det har budt på nogle fantastiske oplevelser, ture og udfordringer i havkajakken og på SUP Boardet. Den helt store glæde kommer af naturens udfordringer, roen i sindet på vandet samt den fantastiske vilde natur vi har overalt omkring os.